miercuri, 11 iunie 2014

Cum afectează ADHD-ul viaţa pacienţilor adulţi?

Foarte mulţi adulţi nu realizează că suferă de ADHD până când nu intră în contact cu un copil care prezintă aceleaşi semne. Abia în acest moment, adulţii reuşesc să-şi descopere propriile simptome. Adulţii cu ADHD au dificultăţi de concentrare şi organizare. Deseori, se confruntă cu incapacitatea de a finaliza proiecte începute, prezentând, totodată, şi probleme de memorie. Din cauza acestor probleme, persoanele cu ADHD au dificultăţi la serviciu şi acasă. Potrivit statisticilor, adulţii cu ADHD divorţează mult mai repede decât cei sănătoşi, fiind, de asemenea, expuşi tentaţiei de a consuma droguri, alcool sau tutun.

Cum poate fi diagnosticat sindromul ADHD la adulţi?

Tulburarea de tip ADHD poate fi diagnosticată numai de către medicul specialist, în urma unui control amănunţit. Sindromul deficitului de atenţie poate fi diagnosticat cu uşurinţă la copii cu vârste între 6 şi 12 ani. În cazul adulţilor, diagnosticarea impune efectuarea unor teste complexe, care includ şi o scurtă incursiune în copilăria pacientului. Astfel, adulţilor care prezintă semne asemănătoare cu cele ale ADHD-ului, le sunt aplicate unele chestionare care să evidenţieze existenţa sau absenţa simptomelor de ADHD în copilărie. Totodată, psihiatrul va purta mai multe discuţii cu părinţii persoanei suspecte de ADHD, pentru a descoperi eventualele semne speciale ale bolii, existente în perioada copilăriei. Se pot impune, de asemenea, şi unele examene neurologice sau teste psiho-educaţionale. În urma acestor investigaţii, dar şi a unei anameze complete, medicul psihiatrul va putea stabili diagnosticul de certitudine.

Poate fi tratat ADHD-ul?

ADHD-ul nu poate fi tratat în totalitate, însă tratamentul poate contribui la controlarea simptomelor. Programul terapeutic va include două coordonate: cea psihofarmaceutică şi cea psihofarmacologică. Tratamentul psihoteraeutic presupune consilierea psihologică efectuată de specialişti. Evaluarea se realizează prin chestionare cu întrebări despre capacităţi şi dificultăţi, prin scale comportamentale specifice pentru ADHD şi prin evaluări pentru potenţiale afecţiuni coexistente. Tratamentul psihofarmacologic includea până acum trei ani antidepresive şi antipsihotice. De curând, au intrat pe piaţa românească şi medicamentele speciale pentru tratarea ADHD. În România, tratamentul medicamentos pentru ADHD este gratuit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu