luni, 9 iunie 2014

Deficitul de atentie si tulburare hiperkinetica este o afectiune din ce in ce mai intalnita, iar lipsa de informatie in ceea ce o priveste lasa loc aparitiei unor serii de povesti care mai de care mai iesite din comun.
Comportamentul gresit al celor din jur, dezordinea din casa si multe alte motive stupide s-au transformat in “tapii ispasitori” ai aparitiei bolii. In realitate, povestile care circula despre ADHD sunt mult mai nuantate si este nevoie de documentare pentru a dovedi care este adevarul despre afectiune.
Iata o serie de mituri legate de tulburare hiperkinetica si deficitul de atentie:
1. Doar copiii au ADHD
Cu toate ca 10% dintre copiii cu varste cuprinse intre 5 si 17 ani au fost diagnosticati cu ADHD, in proportie de 40% si adultii sufera de aceeasi problema, doar ca ei fie nu sunt diagnosticati, fie li se identifica o problema gresita. Din aceste motive, oamenii tind sa creada ca doar cei mici sunt vizati.
2. ADHD trece odata cu inaintarea in varsta
In niciun caz. Aproape 70% dintre copiii care au aceasta afectiune continua sa se confrunte cu ea si in perioada adulta, ceea ce le poate crea probleme in ceea ce priveste relatiile, banii, serviciul si familia.
3. Singurul tratament pentru ADHD este medicamentos
In ceea ce priveste simptomele afectiunii, medicamentele sunt utile, insa ele nu presupun vindecarea ei. In plus, nu doar pastilele pot ajuta la inlesnirea stilului de viata al celor afectati. Consultatiile la psiholog, modificarile de comportament si sfaturile de la specialisti pot imbunatati starea suferinzilor. Mai mult decat atat, studiile demonstreaza ca o combinatie a tratamentelor are un efect aproape garantat.
4. Persoanele care sufera de ADHD sunt lenese si le lipseste inteligenta
Total neadevarat. Dimpotriva, ADHD nu are niciun tip de legatura cu existenta sau lipsa inteligentei. Afectiunea reprezinta o tulburare neurocomportamentala cauzata de schimbarile substantelor chimice din creier. Ele aduce o multime de provocari, dar nu afecteaza gradul de inteligenta si vointa.
5. ADHD nu este o tulburare veridica
Medicii si specialistii considera ca ADHD este o tulburare biologica ce afecteaza comportamentul si emotiile. Acestea sunt primele afectat de simptomele ADHD.
6. Proasta crestere este responsabila pentru aparitia deficitului de atentie
In niciun caz. Echilibrul inexistent al substantelor chimice din creier este cel care cauzeaza impulsurile anormale. Modul in care isi ingrijesc parintii micutii poate ajuta considerabil la atenuarea “iesirilor”, insa nu este responsbail pentru aparitia afectiunii.
7. Copiii care au ADHD sunt intotdeauna hiperactivi
Nu mereu. Afectiunea se manifesta sub trei forme, dintre care una nu presupune hiperactivitatea.
8. Privitul in exces la televizor cauzeaza ADHD
Nu neaparat, insa prea multe ore petrecute in fata televizorului pot favoriza aparitia unei susceptibilitati in cazul anumitor persdoane. In cazul copiilor si adolescentilor care petrec mult timp in fata ecranelor, simptomele se pot inrautati.
9. Daca te poti concentra asupra unor lucruri, nu ai ADHD
Lucrurile nu sunt atat de simple. Se spune ca oamenii care sufera de aceasta afectiune nu se pot concentra si ca nimic nu le capteaza interesul. Adevarul este ca si suferinzii pot fi absorbiti in anumite activitati de care sunt pasionati. Hiperconcentrarea poate fi benefica pentru ei si ii poate transforma in oameni extrem de productivi in anumite domenii.
10. ADHD este diagnosticat in exces
Nu, dimpotriva: ADHD nu este diagnosticat suficient de des. Exista o multime de persoane care sufera de aceasta problema si cresc fara sa stie ca o au.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu